Carnival Youth: Kai koncerte choru dainuojanti minia užklumpa netikėtai – mus tai nuoširdžiai sujaudina

Indie roko grupė „Carnival Youth“ šiandien yra tituluojama vienu didžiausių Latvijos muzikinių eksportų. Šis terminas nėra iš piršto laužtas. Šie vaikinai, nors ir būdami dar labai jauni, jau spėjo įrašyti tris albumus susižerti metų debiuto titulą gimtinėje, „European Border Breakers Award (EBBA)“ apdovanojimą, pasirodyti tarptautiniuose festivaliuose „SXSW“, „The Great Escape“, „Sziget“, „Positivus“, „Open’er“, „Eurosonic“ ir sugroti eilę koncertų ne tik gimtojoje Latvijoje, bet ir Vokietijoje, Austrijoje, Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose, Šveicarijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Estijoje ir Lietuvoje. Švelni, kartais nuotaikinga, o kartais svajinga „Carnival Youth“ muzika savo klausytoją randa tiek jaunimo, tiek ir vyresnių klausytojų gretose.

Prieš porą savaičių interneto platybėse paskelbę savo naująjį singlą „Love is the Answer“ Emils, Edgars, Robert ir Matiss šiandien ir vėl kelyje. Koncertinio turo metu grupė planuoja aplankyti net septynias Europos šalis, o tarp jų ir Lietuvą. Rytoj, balandžio 05 dieną, vaikinai šturmuos Vilniaus muzikinį klubą „Tamsta“. Koncerte klausytojai galės išgirsti ne tik dainas iš albumų „No Clouds Allowed“, „Propeller“ ir „Vienā vilcienā“, bet ir kelis visiškai naujus, dar niekada gyvai negrotus kūrinius.

Vilniuje prie garuojančio puodelio kavos apie kūrybą, laisvalaikį ir koncertinio turo ypatumus plepėję „Carnival Youth“ vaikinai viso pokalbio metu nepaliovė kvatoti. Regis, šiandien jie pasitiki savimi ir puikiai jaučiasi tiek kelyje, tiek ir scenoje.

 

*****

 

Tai kuo gi, vyručiai, užsiimate, kai negrojate grupėje ir nesitrankote po Europą?

Edgars: Visi turime hobių, kuriais užsiimame laisvalaikiu.

Robert: Bet to laisvalaikio ne tiek ir daug. Grupė – mūsų darbas pilnu etatu. Prieš ketverius metus mes baigėme mokyklą ir nuo to laiko sukamės užburtame muzikos rate.

Edgars: Šiaip tai laisvalaikiu sportuojame, einame į žygius. Paskutinius porą metų esame labai susidomėję laipiojimu uolomis. Tuo sporto salėse galima užsiimti visus metus. O žiemą važinėjame snieglentėmis.

Matiss: O aš verčiu televizijos serialus iš anglų kalbos į latvių. Bet tai yra dar vienas mano nuolatinis darbas, ne hobis (Juokiasi).

 

O ar dažnai lankotės kitų grupių koncertuose?

Emils: Žinoma! Dalyvaujant festivaliuose mes tikrai mėgstame pamatyti kitas grupes. Taip pat perkame bilietus į koncertus kitose šalyse ir keliaujame pamatyti savo mėgstamų grupių.

Edgars: Nes į Latviją mūsų mėgstamos grupės neatvažiuoja…

CY CLEAR 1

 

Lietuvoje koncertavote kelis kartus. Kokie įspūdžiai?

Robert: Pati geriausia šalis! (Juokiasi)

 

Ar taip sakote kiekvienoje šalyje?

Edgars: Tikrai ne. Jeigu kalbėti nuoširdžiai, tai mums tikrai labai patinka Vilnius. Vilniuje 2015-ais metais mes įrašinėjome antrąjį savo albumą “Propeller“ ir gyvenome šiame mieste visą mėnesį. Žavingas miestas, gerokai kalnuotesnis nei Ryga.

Emils: O vakar netgi matėme slidinėjimo trasas miesto teritorijoje (Liepkalnyje – aut. past.)! Tai įspūdinga! Mes vilniečiams to labai pavydime.

Robert: Bet jeigu kalbėti apie auditoriją, tai Vilniuje mes jau esame groję „Kablyje“, nebeegzistuojančiame „Liverpool“ bare, „Lofte“, „Perone“, tai pat kituose Lietuvos miestuose ir net festivalyje „Galapagai“… Auditorija visur būna labai šilta ir svetinga, mus gražiai priima.

 

Esate jauna grupė. Kai turo metu važinėjate iš vienos dar neaplankytos šalies į kitą – ar ne keista, kad klausytojai jau mintinai moka Jūsų dainas, dainuoja kartu? Ar tai Jus stebina?

Edgars: Kartais tikrai stebina, nes mes to nesitikime. Pradžioje grodavome dešimčiai ar dvidešimčiai žmonių. Dabar matome kaip koncertuose išaugo klausytojų skaičius. Jie dainuoja mūsų dainas, net ir latviškas, nors užsienyje latvių kalbos niekas nesupranta! Tai tikrai keista.

Robert: Kai koncerte choru dainuojanti minia užklumpa netikėtai – mus tai nuoširdžiai sujaudina. Tai parodo, kad kažkam mūsų kūryba yra svarbi, kažką ji “užkabina”. Mums tai daug reiškia.

 

Kas yra Jūsų koncertų lankytojas?

Robert: Žiūrint į mūsų muziką klausančių „Spotify“ platformos vartotojų statistiką – mūsų klauso 35 metų amžiaus vyrai. Bet „Instagram“ lankytojų statistika rodo, kad 74% mūsų gerbėjų yra 18-25 metų amžiaus moterys. Tai čia priklauso kas kam patinka, ar muzika, ar nuotraukos… (Juokiasi).

Edgars: Latvijoje vyrauja tokia nuomonė, kad mūsų klauso merginos iki 20-ies. Bet Vokietijoje koncertuose matėme ir šešiasdešimtmečių klausytojų. Tad klausytojų amžius – labai įvairus.

Emils: Bet vokiečių gal tiesiog gyvenimo būdas kitas. Vokietijoje vyresni žmonės yra labiau nei Latvijoje linkę vaikščioti į koncertus, klausyti gyvos muzikos.

 

Visai neseniai išleidote naują singlą pavadinimu „Love is the Answer“. Apie ką šis kūrinys?

Robert: Manau tai yra pakankamai akivaizdu…

Edgars: Akivaizdu, tačiau vien iš dainos pavadinimo galima susidaryti klaidingą nuomonę apie pačią dainą. Ji nėra vien apie meilę. Dainoje kalbama apie tai, kad meilė yra atsakymas, bet jis atsako į daugelį liūdnų klausimų – santykių ir tam tikro laiko tarpo pabaigą. Mylint reikia mokėti ir viską užbaigti, paleisti…

Robert: Tekstas parašytas žiemą prie upės. Dainoje daug baltos spalvos ir šalčio, bet joje rasite ir dalelę pavasariškos šilumos. Žinojome, kad singlas pasirodys būtent pavasarį.

 

Didžioji dalis Jūsų kūrinių yra anglų kalba, tačiau dainas paskutiniam albumą „Vienā vilcienā“ kūrėte latviškai. Kuria kalba dainas rašyti Jums yra paprasčiau? Kokie to niuansai?

Robert: Latvių kalba mums yra asmeniškesnė, bet anglų – gerokai plačiau suprantama. Natūralu, kad  angliški kūriniai pasiekia platesnį klausytojų ratą.

Edgars: Mums labai sunku parašyti dainą latvių kalba ir tekste išvengti banalybių. Dainuojant angliškai galime būti abstraktesni. Paradoksalu, bet kurti dainas latvių kalba mums buvo tam tikras iššūkis. To niekada anksčiau nedarėme. Tačiau iššūkį priėmėme, atsižvelgėme į savo klausytojų lūkesčius ir artėjant mūsų šalies šimtmečiui nusprendėme dainuoti ne tik anglų kalba.

Robert: Žinoma, reikia suprasti, kad jei dėmesį sutelktumėm tik į latvišką kūrybą – ji kitose šalyse nebūtų įdomi. Mes ne Sigur Ros, kuriantys garsinius savo šalies kraštovaizdžius. Mes rašome pop dainas ir jos geriau skamba angliškai.

 

Ar svarbi Jums yra kritika?

Edgars: Konstruktyvi kritika – žinoma, taip.

 

O apdovanojimai? Ar jie Jums kažką reiškia? Jų Jūsų karjeroje jau yra nemažai – metų debiuto įvertinimas Latvijoje už pirmąjį albumą „No Clouds Allowed“, „The European Border Breakers“ apdovanojimai…

Emils: Apdovanojimą gauti yra labai malonu. Gera žinoti, kad mūsų laikas ir darbas, kurį įdėjome į savo dainas neliko nepastebėtas. Taip pat apdovanojimai labai padeda viešiesiems ryšiams (Juokiasi). Bet kurdami ir repetuodami mes apie tai negalvojame. Tiesiog būna smagu tai daryti. O jeigu dar būname įvertinti, tai tampa paskatinimu judėti pirmyn ir nesustoti.

CY PROMO_1

Katras Jūsų yra grupės lyderis? O gal Jūs, kaip „Beastie Boys“, ginčijatės dėl kiekvienos natos?

Robert: Vieno lyderio neturime. Dainas rašome kartu ir kartais tikrai nesutariame. Na, bet stengiamės būti demokratiški.

Edgars: Tikrai kartais nesutariame, bet galiausiai kažką vis tiek bendrai nusprendžiame. Juk kažkiek pabaigtų dainų turime (Juokiasi). Na o jeigu ilgai dėl kažko nesusitariame, tai paskutinį žodį kūrybos procese vis vien taria mūsų prodiuseris Gatis Zakis, kurio patirtimi ir nuomone mes visiškai pasitikime.

 

Minėjote prodiuserio svarbą. O kiek svarbu grupei yra vadyba ir ryšiai? Emils ir Edgars, Jūsų tėtis Renars yra grupės „Brainstorm“ lyderis. Tai padeda? O galbūt ne?

Edgars: „Brainstorm“ šlove mes stengiamės nesinaudoti ir tiesiame savo muzikinį kelią. Bet žinoma, kad vadyba yra esminis dalykas. Grupei gera vadyba yra labai svarbu. Per ryšius su “Brainstorm” mes radome ir dabartinę savo vadybininkę, kuri tvarko įvairius grupės reikalus. Ji anksčiau dirbo su tėčio grupe ir netgi prižiūrėjo mus, kai dar buvome maži, todėl esame labai artimi. Savo sukaupta patirtimi dirbant su “Brainstorm” dabar ji dalinasi su mumis.

Robert: Žinoma, vadyba yra labai svarbu, bet jeigu muzika yra prasta –jokia vadyba nepadės.

 

Turo metu po Europą važinėjate paprastu mikroautobusiuku, daug laiko praleidžiate kartu. Kokios muzikos klausote kelyje?

Emils: Daug Rihannos!

Matiss: Labai daug Rihannos, net gėda prisipažinti.

Edgars: Ir klausome diskografijų, albumų nuo pradžios iki galo, ne pavienių dainų.

Robert: Mėgstame roko klasiką – „The Beatles“, „Pink Floyd“, „David Bowie“ – bet taip pat klausome ir šiuolaikiškesnių atlikėjų. Mūsų mylimi – „Grizzly Bear“, „Radiohead“, Sufjan Stevens. Ir dar „MGMT“! Naujas „MGMT“ albumas yra tiesiog fantastiškas.

 

Ko galime tikėtis koncerto Vilniuje metu?

Robert: Jeigu atsakymas yra „Meilė“, tai koncerte galbūt sužinosite į kokį klausimą šis atsakymas atsako.

 

*****

 

„Carnival Youth“ koncertą klube „Tamsta“ apšildys jaunų atlikėjų konkurso „Garažas 2018“ antrosios vietos laimėtojai „AVIS RARA“.

Daugiau informacijos apie renginį rasite ČIA.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus rodomas. Privalomi laukeliai pažymėti *